YlämaankarjaYlämaankarja eli Highland Cattle on kotoisin Skotlannista. Suomeen ensimmäiset ylämaannaudat tuotiin liki parikymmentä vuotta sitten. Ylämaankarja on vaatimattomissa oloissa selviytyvä, hitaasti kasvava pihvikarjarotu.
Ylämaankarjan liha on vähärasvaista ja maukasta. Scottish Agricultural Collegen tutkimuksen mukaan ylämaankarjan lihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia enemmän rautaa ja proteiineja kuin naudanlihassa keskimäärin (lainaus Suomen Highland Cattle Clubin sivuilta).
Pyyvin tilalla eläimet ovat ulkona ympäri vuoden. Kesällä ne laiduntavat ja talvella syövät säilörehua ja joskus vähän olkea. Vierotetuille vasikoille annetaan ensimmäisenä talvena väkirehua riittävän energian ja valkuaisen saannin turvaamiseksi. Pyyvillä eläimet hoidetaan päivittäin.
Laiduntaminen ja isohkot tarhat mahdollistavat lajinmukaisen käyttäytymisen ja laumahierarkian toteutumisen.
Pyyvin tilalla hiehot astutetaan noin kaksivuotiaina ja ensimmäisen kerran ne poikivat kolmevuotiaina. Emot ovat yleensä pitkäikäisiä: vanhimpiin lehmiimme kuuluva "Käpy" teki tänä keväänä (2015) kahdennetoista vasikkansa.
Ylämaannaudat poikivat ja hoitavat vasikkansa yleensä hyvin, mutta joskus tarvitaan hoitajan apua. Jos vasikka-emo -suhteessa on ongelmia, tilalla tehdään kaikki mahdollinen vasikan pelastamiseksi. Ensimmäisen viikon aikana ei anneta periksi.
Eläinlääkäri käy tilalla vuosittain ennaltaehkäisevällä terveydenhuoltokäynnillä, mutta hänen apuunsa tarvitsee turvautua sairaustapauksissa vain harvoin.